Zeddam  Oorlog
update: 29-01-13
Foto's van deze site mogen zonder toestemming niet gebruikt worden voor andere doeleinden.
Tegen een vergoeding is het mogelijk foto's of gegevens van deze site te gebruiken voor privé of zakelijke doeleinden, neem dan contact op de eigenaar.
 
1 april 1945: twee dode Duitse soldaten op de hoek Bovendorpsstraat / Ettemastraat (toen Huttestraat). Op de achtergrond de pastorie en de fabriek van Pas. Bij de Torenmolen was ook een Duitse soldaat gesneuveld.

Waarschijnlijk was een van de drie gesneuvelde Duitsers Michael Dorn.
Obergefreiter Michael Dorn was een Duitse militair die werd geboren in Neuengronau in Hessen op 19 augustus 1907. Hij diende bij 38 Radf Ers Schwdr 214.
In juni 1954 werd zijn lichaam samen met de andere Duitse militairen die bij hem begraven lagen, overgebracht naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn. Aangezien de lichamen niet individueel geïdentificeerd konden worden, werden zij samen herbegraven in Kameradengraf 13.

1 april 1945: Bovendorpstraat, slagerij van Bergen en winkel erven Meijer 1945
1947: tekening van het monument  1956  
gedenksteen 2003
 
1 april 1945: een gat door een granaat in de molenromp  1 april 1945 
Tijdens de oorlogsdagen sliepen onder andere de families Lanke, Köpp, Berendsen en Timmermans onder in de molen. De eerste zolder was bedekt met zandzakken. De gezinnen sliepen op de stenenvloer op strozakken zonder enige verwarming. Dit was een veilig plek tijdens luchtaanvallen.
Gerardus Köpp heeft op 1 april een Nederlandse vlag uit de Torenmolen gehangen.

1 april 1945: forse schade door een granaat boven aan de kap van de molen.
Rond Zeddam was er luchtafweergeschut van de Duitsers. Ten westen van het huidige zandgat stonden de luchtafweerlampen. Het luchtafweergeschut was verplaatsbaar en stond richting het Tolhuis en richting Lengel.